Δραστηριότητες γύρω από την Στούπα.Εκδρομή στον Ταύγετο

Επισκεφθείτε το χωριό Λεύκτρο, ανατολικά της Στούπας, όπου δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο. Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι εκεί υπήρχε ο ναός της Αθηνάς με το άγαλμά της. Την περίοδο της Φραγκοκρατίας το κάστρο ανοικοδομήθηκε και του αποδόθηκε το όνομα Μποφώρ, που σημαίνει «ωραίο κάστρο».

Αξίζει να επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο σήμερα ανθρακωρυχείο της Πραστοβάς στο Νέο Προάστιο, όπου δούλεψαν ο Νίκος Καζαντζάκης με τον Αλέξη Ζορμπά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 

Σπήλαιο του Διρού

Ένα από τα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου

Οι ντόπιοι γνώριζαν την ύπαρξη του περίπου από το 1900, όμως δεν μπορούσαν να αντιληφθούν, όπως και κάνεις άλλος άλλωστε, την ανείπωτη ομορφιά που έκρυβε. Το 1949, οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας άρχισαν να το εξερευνούν και μέχρι το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί γύρω στα 1.600 μέτρα, ενώ σήμερα γνωρίζουμε ότι το μήκος του σπηλαίου ξεπερνάει τα 15 χιλιόμετρα.

Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο του σπηλαίου κυμαίνεται από 16 έως 20οC, ενώ η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνάει τους 14οC. Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα φαίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σχηματίστηκαν όταν η στάθμη της βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι βρίσκεται σήμερα.

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο Διρού γίνεται με μικρές βάρκες, όπου ο βαρκάρης γίνεται και ξεναγός, περιγράφοντας την ιστορία του σε μια λιμναία απόσταση 1.200 μέτρων και το κομμάτι που διανύει κανείς με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Η συνολική διάρκεια της επίσκεψης είναι 40-45 λεπτά. Δίπλα από το Σπήλαιο Διρού βρίσκεται και το Νεολιθικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ανεκτίμητα, σε ιστορική αξία, ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.

Πληροφορίες:
Σπήλαια Διρού: Ώρες λειτουργίας: 08:30-17:30.
Τηλέφωνο: (+30) 27330 52222–3.
Νεολιθικό Μουσείο Διρού: Ώρες λειτουργίας: 08:30-15:00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλέφωνο: (+30) 27330 52233

Did you like this? Share it!